tirsdag 4. september 2007

Finn.no 4. september 2007

Fortsatt er antall boliger til salgs rundt 3000 i Oslo. En liten oppgang fra i går.

Til salgs Oslo:
3027 (+20)
Nye Oslo siste døgn: 143
Til salgs Akershus: 1453

5 kommentarer:

Anonym sa...

oversikten mister noe av sin troverdighet når man sammenligner med 2006-tallene. 2006 og 2005 er vel blant de årene der boligprisveksten har vært på sitt aller høyeste. Hadde vært greit å hatt et "normal år" å sammenligne med. Men det finnes kanskje ikke noen bedre tall?

Anonym sa...

Denne bloggen er meningsløs, sålenge man vurderer så få makrovariabler. Her vurderes kun tilbudssiden. At det er 3000 ledige boliger på markedet må også ses i sammenheng med etterspørselen. At demografien har vært, og i høyeste grad vil være, i endring er det ingen som helst tvil om. Korreksjoner vil alltid inntreffe. Denne perioden ser ut som å være en korreksjon. Å kalle det et krakk, må ses i sammenheng med makroøkonomien globalt/nasjonalt. Det gjør ikke denne "analysen"... Slutt med dommedagsprofetiene, og kom evt med en bredere analyse før du roper ulv, ulv...

Anonym sa...

Meningsløs? Det du mener er altså at en dobling av tilbudet ikke vil påvirke prisveksten negatvt? Øvrige variable som lønnsvekst og arbeidsledighet kan heller ikke hindre prisfall hvis opinionen tror prisene skal falle. Forventinger om fremtidig pris er naturlig nok svært viktig for etterspørselen. Hvem kjøper bolig i dag hvis prisene forventes å falle i morgen? Særilg gjelder dette markedet for små leiligheter hvor det er mange førstegangskjøp. Hva som skal til for å skape et krakk er det selvfølgelig vanskelig å si noe sikkert om, men sannsyligheten for et krakk er trolig større enn på veldig lenge.

Anonym sa...

...og det du skriver om demografi kan jo ikke henge på greip. Har demografien endret seg signifikant fra august i fjor til august i år? Mulig jeg misforstår jeg deg helt og fullsetendig her...

Anonym sa...

Befolkningstilvekst Oslo
2006 Q2 2 251
2006 Q3 3 082
2006 Q4 1 462
2006 Q1 3 215
2007 Q2 1 564

11 574

Oslo har ikke hatt denne befolkningstilveksten på mange år, om noen gang. I relative termer kan det vel sies å ha en signifikant endring. Husk også at en svært stor andel av disse er arbeidsinnvandring grunnet sterk lønnsvekst. Dette driver leiemarkedet, som igjen stimulerer spekulantene osv. osv. Også økt sentralisering er et annet svært viktig poeng.

Dette er bare èn av årsakene til min påstand om sterk(etterspørseldrevet) prisvekst i Oslo i det siste, som slettes ikke trenger å indikere et krakk. At tilbudet idag er langt høyere enn i fjor kan bl.a skyldes at aug'06 hadde bemerkelsesverdig høye forventinger om avkastning. Markedet var i vekst, få ønsker å selge da.