mandag 3. september 2007

NEF august


Klikk på grafen for større versjon.

Last ned hele rapporten fra NEF her (PDF-format).

Ja, da har NEF offentliggjort sine tall for august. De viser at boligprisene steg med 2,3%, men korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,4 %. Vi har altså en svak negativ underliggende trend.

Jeg tror vi vil se både en reell og sesongkorrigert nedgang i prisene utover høsten. Dette fordi det tar litt tid før usolgte boliger settes ned i pris.

Det som vil falle mest i pris er leiligheter, og da særlig de minste som har hatt en skyhøy kvadratmeterpris.

Et lite spørsmål fra meg om NEFs statistikk: De måler tydeligvis kun boliger som er solgt. Hva med alle hyllevarmerne på FINN.no? Vil det si at NEFs tall denne måneden hovedsakelig er fra de mest attraktive boligene som faktisk har blitt solgt i august, mens de gjennomsnittlige og dårlige boligene ikke er solgt og dermed ikke er med i tallene fra NEF?

Er det bare godbitene som har blitt solgt de siste månedene, og som inngår i NEFs statistikk? Hvis ja, så vil vi se en betydelig nedgang i prisene etterhvert når selgerne av de gjennomsnittlige og mindre gode objektene må sette ned prisforlangende.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har rett. Det er for det meste de gode objektene som har blitt med i denne statistikken. De som har vært lagt på vent til over sommeren. Det er mange mange etterhengere som mest sannsynlig går under prisantydning utover høsten. Må minne om at det er ikke kun storbyene som er med i markedet. Hvis man sjekker finn.no ute i distriktene så ser man mange boliger med meget optimistiske priser som har vært annonsert til salgs i opp til 6 mnd. Hva skjer med disse når selger begynner å få dårlig tålmodighet?